Skip to main content

Upoznavanje sa Australijom: Uvidi iz australske ambasade

U utorak, 23. aprila 2024. godine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je ugostio dvije istaknute predstavnice australske ambasade u Beču: gđa. Brittany Clarke, prva tajnica i službenica za bilateralne odnose i javnu diplomatiju, te gđu. Nadu Muster, službenicu za politiku. Njihova posjeta je odgovor na poziv doc. dr. Vesne Suljić, koordinatorice za ELIT program, da održe predavanje o multikulturalnosti i slengu Australije.

Tokom sesije, gđa Brittany Clarke održala je zanimljivo i informativno predavanje o bogatom kulturnom naslijeđu Australije, sa fokusom na historiju i razvoj multikulturalizma u zemlji. Također je istakla tradicije prvih naroda - australskih autohtonih zajednica i razgovarala o savremenim izazovima te nastojanjima u pogledu pomirenja i izgradnje dobrih odnosa unutar multikulturalnih i globalnih zajednica Australije.

Predavanje je zaključeno s nekoliko zabavnih aktivnosti, kao što su primjeri australskog slenga i degustacija popularnih australskih poslastica poput Tim Tamsa, Anzac keksića i Vegemite namaza na hljebu. Studenti su aktivno učestvovali u sesiji, postavljajući pitanja na koja je gđa Clarke rado odgovarala.

Radujemo se nastavku saradnje s australskom ambasadom u nadolazećoj akademskoj godini.

Share